Páginas

Entradas populares

domingo, 24 de julio de 2011

Nota XIII - 1957

Informacions sobre el transport públic a Badalona durant l'any 1957, extretes de la "Revista de Badalona".


1 9 5 7





     L´Ajuntament havia demanat a RENFE que el tren tramvia número 4104 s´aturés a Badalona. El cap d'explo­tació de la 5ª Zona de RENFE va respondre a aquesta petició durant el mes de gener de 1957. De moment, no era possible accedir a la peti­ció, però es feia la promesa de que quan es millorés la línia de Mataró s´intentaria fer-ho, en disposar de més elements de transport.



     Durant el mes de març de 1957, el Sr. Enginyer Cap d'O­bres Públiques de Barcelona va posar algunes pegues al plec de condicions aprovat per l´Ajuntament per a servir de base a la concessió del servei urbà d'autobusos. El Departament de Ser­veis Públics va revisar l´esmentat plec, introduint-hi les modificacions ordenades pel Sr. Enginyer Cap. El nou plec va ser aprovat pel Ple de l´Ajuntament en sessió feta el 3 d'a­bril. El mateix mes d'abril es va convocar el concurs públic per a la concessió del servei urbà d'autobusos. Les especulacions indicaven que es posarien en servei dues línies, una des de l´Estació RENFE fins el carrer Don Pelayo, al Barri de la Salut; i una altra que també sortiria de l´Estació i aniria fins a la Plaça Víctor Pradera (Plaça del Baró de Maldà), al Sant Crist de Can Cabanyes. Finalment, el Ple de l´Ajuntament del dia 3 de Juliol va atorgar la concessió del servei públic de transport mitjançant autobusos a l´empresa "Transportes Urbanos S.A.", que seria coneguda per les seves sigles, TUSA.



     Els autobusos Chausson posats en servei l´any anterior per URBAS no gaudien del favor dels usuaris. En un petit arti­cle a la "Revista de Badalona" es recomanava als lectors que si eren persones impressionables no ocupessin els seients de la part davantera dels vehicles, ja que si no, assistirien a l´espectacle de veure al conductor circular a 50 km/h per la carretera de Barcelona, molt transitada, en amigable i durado­ra xerrada amb un company del seu mateix uniforme. Els autobu­sos portaven a la part davantera, a sobre del lloc del conduc­tor, una placa blanca amb lletres verdes, amb un missatge prou clar i poc respectat: "TERMINANTEMENTE PROHIBIDO CONVERSAR CON EL CONDUCTOR".

Rètol situat a la part davantera dels autobusos on es prohibia parlar amb el conductor. Aquest es trobava en l'autobús Chausson nº 59 d'URBAS, únic vehicle conservat de la sèrie. Castellar de N'Hug, agost de 1996.

     El mes de març es produí un accident on es va veure im­plicat un tramvia de la línia 70. Fou una nova oportu­nitat per criti­car la companyia pel seu servei, pel seu mate­rial i pel seu personal. En el mes d'agost el trajecte de la lí­nia 70 es va retallar, de forma provisional, fins a Pep Ventura, degut a les d'obres d'eixamplament del carrer 27 de Enero (Francesc Macià) i de la pròpia Plaça d'en Pep Ventu­ra. El nou final va quedar situat a l´altura del carrer de la Providència. Un cop acabades les obres, el tramvia va conti­nuar tenint allà la terminal, transformant una mesura provi­sional en definitiva, sense cap avís al públic per part de la Companyia. Persistia el tram més perillós de la línia 70, el de Can Cros a Sant Adrià, on els tramvies circulaven per la vo­rera amb el evident perill pels vianants. El perill es feia més fort al barri d'Artigues, que es començava a poblar, i on eren habituals els atropellaments, alguns mortals, de vianants per part dels tramvies.



     El mes de juliol l´Ajuntament va ini­ciar els tràmits per su­primir el tramvia de Montgat, la línia 44, i substituir-la per la línia d'autobu­sos AM, que s'hauria de prolongar des de la Riera Canyadó fins a Montgat. A tal efec­te, els alcaldes de Badalona i Montgat sol·licitaren la perti­nent autorització al Sr. Director de Ferrocarriles, Tran­vías y Transportes por Ca­rretera. Un cop obtinguda, el tramvia de Montgat realitzà el seu últim viatge el 31 de de­sembre de 1957. Quan el servei es va clausu­rar el bitllet cos­tava 45 cèntims, enca­ra que la Com­panyia va decidir que l'úl­tim dia el trajecte fos gratuït.



     La companyia URBAS seguia donant un mal servei amb els seus autobusos de la línia BS. Això va motivar una queixa for­mulada a la Com­panyia per la Comissió Municipal Permanent, queixa que es va aprovar el 3 d'agost. La mateixa Co­missió, en sessió del 26 d'agost, fa constar que s´ha rebut un escrit de l´empresa "Urbanizaciones y Transportes S.A." on es donen ex­plicacions sobre la forma irregular en que de vegades funciona la línia BS.



     La Comissió Municipal Permanent, en sessió feta el dia 11 d'octubre, agraeix a l´industrial transportista Sr. José Boix Cuixart el seu patriòtic i generós gest al facilitar desinte­ressadament dos autocars pel trasllat a Barcelona de badalonins desitjosos d'afegir-se a l´entusiasta rebuda feta a S.E. el Jefe del Estado.



     Molt poca gent disposava de cotxe en aquests anys. Gaire­bé tothom s´havia de refiar dels transport públics, fins i tot els dies de festa. Era costum de molts badalonins passar els diumenges, o els matins de diumenge, a La Conreria. I per arribar utilitzaven els autobusos que anaven a Sant Fost de Campsentelles i seguien fins a Sabadell. Però el servei dels diumenges al matí era insuficient. Després del cotxe que sortia a les 10 del matí ja no hi havia cap altre vehicle. Per això, un arti­cle aparegut a la "Revista de Badalona" del dia 7 de desembre de 1957 demana l´increment de vehicles els matins de diumenge. No sabem si l´empresa concessionària va fer cas de la petició.



     L´Ajuntament continuava demanant a RENFE la parada de certs trens a l´estació de Badalona. Durant la tardor de 1957, l´alcalde, Sr. March, va dirigir a RENFE la petició de què el tren que, provinent d´Arenys de Mar i directe des d'El Mas­nou, arribava a Barcelona a les 8.20 del matí, i el que sortia de Bar­celona a les 21.10 amb destinació Arenys de Mar, i directe fins a El Masnou, tinguessin parada a Badalona. Al mes de de­sembre es va rebre una carta a l´Ajuntament de la Jefatura de Explotación de la 5ª Zona de RENFE. En aquesta carta s´indi­cava que la petició de l´alcalde de Badalona no era possible atendre-la de moment, ja que la parada d'aquests trens a Bada­lona implicaria retards en la seva circulació i motivaria pro­testes dels seus usuaris. Malgrat tot, es prenia nota dels desitjos de l´alcaldia, per si era possible atendre'ls en un proper canvi de serveis, o fins i tot quan es planegés una am­pla modificació del servei de trens a la línia de Mataró, amb la vista posada en les noves unitats elèctriques de 3000 volts que s´estaven construint.



     El 4 de desembre es va trencar una de les peces de sus­tentació del pont del ferrocarril sobre el Besòs. La peça trencada era de les que amortien els efectes del mo­viment per dilatació i per trepidació sobre els rails. Com a mesura de precaució els trens van circular per una sola via, la de sentit Barcelona, fins que els enginyers de RENFE van procedir a les reparacions pertinents.



     El dia 29 de desembre, diumenge, es va fer la prova del circuit de la primera línia d'autobusos urbans. As­sistiren els regidors Estapé, Tejedor, Barriga i Domingo, així com la gerència de l´empresa "Transportes Urbanos S.A." 


     El trajecte -modificat respecte d´anteriors informacions- se­ria el següent: Estación - San Isidro - 2 de Mayo - Reveren­do A. Romeu (Mossèn Anton) - San Ignacio de Loyola - Santa Bárba­ra - Anselmo Clavé - Baldomero Solá - Zaragoza - Roger de Flor - Industria - Tortosa - Alfonso XIII - Paseo Cristo Rey. 


     La tornada es faria per Paseo Cristo Rey - Alfonso XIII - Tortosa - Industria - Roger de Flor - Zaragoza - Baldomero Solá - Riera San Juan - San Ignacio de Loyola - San Isidro - Estación.



     Estava previst un preu únic per tot el trajecte de sis rals (1.5 pessetes). També s´havien prevists bitllets reduïts per a 4 i 10 viatges, a 1.25 i 1 pesseta el viatge, respecti­vament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario