Páginas

Entradas populares

domingo, 24 de julio de 2011

Nota XIII - 1957

Informacions sobre el transport públic a Badalona durant l'any 1957, extretes de la "Revista de Badalona".


1 9 5 7





     L´Ajuntament havia demanat a RENFE que el tren tramvia número 4104 s´aturés a Badalona. El cap d'explo­tació de la 5ª Zona de RENFE va respondre a aquesta petició durant el mes de gener de 1957. De moment, no era possible accedir a la peti­ció, però es feia la promesa de que quan es millorés la línia de Mataró s´intentaria fer-ho, en disposar de més elements de transport.



     Durant el mes de març de 1957, el Sr. Enginyer Cap d'O­bres Públiques de Barcelona va posar algunes pegues al plec de condicions aprovat per l´Ajuntament per a servir de base a la concessió del servei urbà d'autobusos. El Departament de Ser­veis Públics va revisar l´esmentat plec, introduint-hi les modificacions ordenades pel Sr. Enginyer Cap. El nou plec va ser aprovat pel Ple de l´Ajuntament en sessió feta el 3 d'a­bril. El mateix mes d'abril es va convocar el concurs públic per a la concessió del servei urbà d'autobusos. Les especulacions indicaven que es posarien en servei dues línies, una des de l´Estació RENFE fins el carrer Don Pelayo, al Barri de la Salut; i una altra que també sortiria de l´Estació i aniria fins a la Plaça Víctor Pradera (Plaça del Baró de Maldà), al Sant Crist de Can Cabanyes. Finalment, el Ple de l´Ajuntament del dia 3 de Juliol va atorgar la concessió del servei públic de transport mitjançant autobusos a l´empresa "Transportes Urbanos S.A.", que seria coneguda per les seves sigles, TUSA.



     Els autobusos Chausson posats en servei l´any anterior per URBAS no gaudien del favor dels usuaris. En un petit arti­cle a la "Revista de Badalona" es recomanava als lectors que si eren persones impressionables no ocupessin els seients de la part davantera dels vehicles, ja que si no, assistirien a l´espectacle de veure al conductor circular a 50 km/h per la carretera de Barcelona, molt transitada, en amigable i durado­ra xerrada amb un company del seu mateix uniforme. Els autobu­sos portaven a la part davantera, a sobre del lloc del conduc­tor, una placa blanca amb lletres verdes, amb un missatge prou clar i poc respectat: "TERMINANTEMENTE PROHIBIDO CONVERSAR CON EL CONDUCTOR".

Rètol situat a la part davantera dels autobusos on es prohibia parlar amb el conductor. Aquest es trobava en l'autobús Chausson nº 59 d'URBAS, únic vehicle conservat de la sèrie. Castellar de N'Hug, agost de 1996.

     El mes de març es produí un accident on es va veure im­plicat un tramvia de la línia 70. Fou una nova oportu­nitat per criti­car la companyia pel seu servei, pel seu mate­rial i pel seu personal. En el mes d'agost el trajecte de la lí­nia 70 es va retallar, de forma provisional, fins a Pep Ventura, degut a les d'obres d'eixamplament del carrer 27 de Enero (Francesc Macià) i de la pròpia Plaça d'en Pep Ventu­ra. El nou final va quedar situat a l´altura del carrer de la Providència. Un cop acabades les obres, el tramvia va conti­nuar tenint allà la terminal, transformant una mesura provi­sional en definitiva, sense cap avís al públic per part de la Companyia. Persistia el tram més perillós de la línia 70, el de Can Cros a Sant Adrià, on els tramvies circulaven per la vo­rera amb el evident perill pels vianants. El perill es feia més fort al barri d'Artigues, que es començava a poblar, i on eren habituals els atropellaments, alguns mortals, de vianants per part dels tramvies.



     El mes de juliol l´Ajuntament va ini­ciar els tràmits per su­primir el tramvia de Montgat, la línia 44, i substituir-la per la línia d'autobu­sos AM, que s'hauria de prolongar des de la Riera Canyadó fins a Montgat. A tal efec­te, els alcaldes de Badalona i Montgat sol·licitaren la perti­nent autorització al Sr. Director de Ferrocarriles, Tran­vías y Transportes por Ca­rretera. Un cop obtinguda, el tramvia de Montgat realitzà el seu últim viatge el 31 de de­sembre de 1957. Quan el servei es va clausu­rar el bitllet cos­tava 45 cèntims, enca­ra que la Com­panyia va decidir que l'úl­tim dia el trajecte fos gratuït.



     La companyia URBAS seguia donant un mal servei amb els seus autobusos de la línia BS. Això va motivar una queixa for­mulada a la Com­panyia per la Comissió Municipal Permanent, queixa que es va aprovar el 3 d'agost. La mateixa Co­missió, en sessió del 26 d'agost, fa constar que s´ha rebut un escrit de l´empresa "Urbanizaciones y Transportes S.A." on es donen ex­plicacions sobre la forma irregular en que de vegades funciona la línia BS.



     La Comissió Municipal Permanent, en sessió feta el dia 11 d'octubre, agraeix a l´industrial transportista Sr. José Boix Cuixart el seu patriòtic i generós gest al facilitar desinte­ressadament dos autocars pel trasllat a Barcelona de badalonins desitjosos d'afegir-se a l´entusiasta rebuda feta a S.E. el Jefe del Estado.



     Molt poca gent disposava de cotxe en aquests anys. Gaire­bé tothom s´havia de refiar dels transport públics, fins i tot els dies de festa. Era costum de molts badalonins passar els diumenges, o els matins de diumenge, a La Conreria. I per arribar utilitzaven els autobusos que anaven a Sant Fost de Campsentelles i seguien fins a Sabadell. Però el servei dels diumenges al matí era insuficient. Després del cotxe que sortia a les 10 del matí ja no hi havia cap altre vehicle. Per això, un arti­cle aparegut a la "Revista de Badalona" del dia 7 de desembre de 1957 demana l´increment de vehicles els matins de diumenge. No sabem si l´empresa concessionària va fer cas de la petició.



     L´Ajuntament continuava demanant a RENFE la parada de certs trens a l´estació de Badalona. Durant la tardor de 1957, l´alcalde, Sr. March, va dirigir a RENFE la petició de què el tren que, provinent d´Arenys de Mar i directe des d'El Mas­nou, arribava a Barcelona a les 8.20 del matí, i el que sortia de Bar­celona a les 21.10 amb destinació Arenys de Mar, i directe fins a El Masnou, tinguessin parada a Badalona. Al mes de de­sembre es va rebre una carta a l´Ajuntament de la Jefatura de Explotación de la 5ª Zona de RENFE. En aquesta carta s´indi­cava que la petició de l´alcalde de Badalona no era possible atendre-la de moment, ja que la parada d'aquests trens a Bada­lona implicaria retards en la seva circulació i motivaria pro­testes dels seus usuaris. Malgrat tot, es prenia nota dels desitjos de l´alcaldia, per si era possible atendre'ls en un proper canvi de serveis, o fins i tot quan es planegés una am­pla modificació del servei de trens a la línia de Mataró, amb la vista posada en les noves unitats elèctriques de 3000 volts que s´estaven construint.



     El 4 de desembre es va trencar una de les peces de sus­tentació del pont del ferrocarril sobre el Besòs. La peça trencada era de les que amortien els efectes del mo­viment per dilatació i per trepidació sobre els rails. Com a mesura de precaució els trens van circular per una sola via, la de sentit Barcelona, fins que els enginyers de RENFE van procedir a les reparacions pertinents.



     El dia 29 de desembre, diumenge, es va fer la prova del circuit de la primera línia d'autobusos urbans. As­sistiren els regidors Estapé, Tejedor, Barriga i Domingo, així com la gerència de l´empresa "Transportes Urbanos S.A." 


     El trajecte -modificat respecte d´anteriors informacions- se­ria el següent: Estación - San Isidro - 2 de Mayo - Reveren­do A. Romeu (Mossèn Anton) - San Ignacio de Loyola - Santa Bárba­ra - Anselmo Clavé - Baldomero Solá - Zaragoza - Roger de Flor - Industria - Tortosa - Alfonso XIII - Paseo Cristo Rey. 


     La tornada es faria per Paseo Cristo Rey - Alfonso XIII - Tortosa - Industria - Roger de Flor - Zaragoza - Baldomero Solá - Riera San Juan - San Ignacio de Loyola - San Isidro - Estación.



     Estava previst un preu únic per tot el trajecte de sis rals (1.5 pessetes). També s´havien prevists bitllets reduïts per a 4 i 10 viatges, a 1.25 i 1 pesseta el viatge, respecti­vament.

sábado, 23 de julio de 2011

Nota XII - La "sala d'espera" de la línia TG


Cotxe 53 de TUSA aparcat al carrer Badajoz. Barcelona, desembre de 1982.

Aquesta imatge mostra l'autobús nº 53 de TUSA. El vehicle era un Pegaso Comet 5031. Originàriament pertanyia a l'empresa "Boix y compañia", un transportista de Badalona que explotava les línies "Estación-Font de la Rosa" i "Badalona-Montcada". A principis dels anys setanta, TUSA va comprar les línies i els autobusos d'aquesta empresa, que anaven pintats de color vermell. TUSA els pintà de color blau i crema i els numerà dins la sèrie 51 a 57. La línia "Estación-Font de la Rosa", amb algunes modificacions, s'acabaria convertint en la B26. La línia "Badalona-Montcada" passaria a anomenar-se V12. Amb el temps va ser suprimida degut a la seva poca ocupació. 
El cotxe 53 va estar en servei fins a principis dels anys vuitanta. Llavors va ser  aparcat al carrer Badajoz de Barcelona, al voltant de la plaça de les Glòries, on era la terminal de la línia TG. Aquesta línia era un servei exprés que unia el barri de Bufalà amb la plaça de les Glòries a través de l'autopista A-19 (avui C-31). El vehicle feia les funcions d'una presumpta sala d'espera dels usuaris d'aquesta línia (un rètol situat a sobre de la porta posterior així ho indicava), malgrat el lamentable aspecte que presentava, sense vidres, sense fars i amb un habitacle interior completament destrossat. L'any 1993 l'autobús fou retirat definitivament d'aquest emplaçament i desballestat.





miércoles, 20 de julio de 2011

Nota XI - La sèrie 104 - 119 de TUSA

L'any 1983, TUSA va comprar de segona mà a l'Empresa Municipal de Transportes de Madrid 16 autobusos Pegaso Monotral 6035. Aquests vehicles van entrar en servei a la capital d'Espanya el 1972, i possiblement formaven part de les sèries 600 i 700. TUSA els va numerar a la sèrie 104 – 119.

El cotxe 109, amb la seva pintura original, circulant per l'avinguda Sant Ignasi de Loiola. Badalona, novembre de 1983.
El cotxe 113, amb la seva pintura original, aparcat a la vora de les cotxeres del carrer Guifre. Badalona, octubre de 1984.
El cotxe 118, amb la seva pintura original, aparcat a la vora de les cotxeres del carrer Guifré. Badalona, octubre de 1984.
Els autobusos madrilenys van començar a prestar servei a les línies de TUSA a la tardor de 1983, amb els seus colors originals, blanc i blau marí. D'aquesta manera s'hi afegia un nou esquema de pintura a la flota de TUSA. No tots els cotxes entraren en servei, alguns s'utilitzaren per a obtenir recanvis per a la resta de la sèrie. A partir de 1984, algunes unitats foren pintades de color crema amb franges blaves.

Un dels cotxes pintats amb els colors de la sèrie 65-79. Barcelona, gener de 1984.

El cotxe 116, amb la nova pintura, aparcat a la vora de les cotxeres del carrer Guifré. Badalona, octubre de 1984.
El cotxe 110 a la carretera de Mataró, cobrint l'antiga línia 2 entre Manresà i Artigues. Badalona, 23 de desembre de 1985.

En posar-se en servei els Pegaso 6038 de la sèrie 8600, el juliol de 1986, la companyia TUBSAL, sorgida de les restes de TUSA, va retirar la majoria dels vehicles, que en general circularen d'una manera molt precària. Dos vehicles, però, van ser pintats de groc i integrats a la flota de TUBSAL: el 7240 (ex-110) i el 7242 (ex-116). Aquests dos veterans autobusos van ser definitivament retirats el 1992, després de vint anys de vida útil.
Cinc cotxes de la sèrie, en procés de desballestament, aparcats en un descampat on es farien les cotxeres de Pomar. Badalona, 26 de juliol de 1986.
El cotxe 7242 de TUBSAL (ex-116 de TUSA) cobrint la línia B27 a la Via Augusta. Badalona, agost de 1989.
El cotxe 7240 de TUBSAL (ex-110 de TUSA) a la terminal de la Ronda Sant Pere de la línia B25. Barcelona, agost de 1988.


El mes de maig de 1987, el Casal de Joves de Badalona es va encarregar de donar una nova decoració al cotxe 116. L'acció es va fer a la plaça de la Vila, just al davant dels cinemes Picarol, un diumenge al matí. L'original imatge duraria a penes uns mesos, ja que a la tardor de 1987 el vehicle va ser repintat de nou amb els colors groc i blanc de TUBSAL i renumerat 7242. 


Cotxe 116 durant el procés de pintura. Badalona, 31 de maig de 1987.
Cotxe 116 durant el procés de pintura. Badalona, 31 de maig de 1987.

 

domingo, 17 de julio de 2011

Nota X - Bus platja

El 21 de juny de 1997 TUBSAL va posar en servei el Bus Platja, una línia que facilitava l´accés dels banyistes a les platges de Badalona. La línia era circular i funcionava únicament els caps de setmana i dies festius. Tenia el seu origen a l´Avinguda Eduard Maristany, just davant de l´estació de RENFE. La línia seguia per Eduard Maristany fins el pas elevat de la Cros, continuava per Sant Roc, Avinguda del Maresme, Alfons XIII, Pep Ventura, Francesc Macià, Creu, Martí Pujol i a través del pas soterrani sota les vies del tren retornava a l´origen. La línia es va crear sobretot per comunicar els barris de l´oest i sud de la ciutat amb les platges. El preu del bitllet era de 100 pessetes –el preu normal de les altres línies era de 135 pessetes- i la freqüència de pas era de 20 minuts. 

El cotxe 160 de TUBSAL, amb la decoració especial de Bus Platja, circula per l'Avinguda de Martí Pujol. Badalona, agost de 1997.
Per a prestar el servei, els cotxes 160 i 163, dos Pegaso 5522,  van rebre una nova decoració. La franja groga característica  de TUBSAL va ser substituïda per una franja blava, sobre la que s´hi van afegir dibuixos de sols i ombrel·les. Els testers dels vehicles també es van pintar de blau. Els dies feiners, els dos cotxes foren assignats a la línia 2. La línia Bus Platja es mantingué en servei fins el 17 d'agost de 1997. Posteriorment, els cotxes 160 i 163 recuperaren els colors blanc i groc de TUBSAL.

El cotxe 163 de TUBSAL, amb la decoració especial de Bus Platja, estacionat a la parada de l'Avinguda Eduard Maristany. Badalona, agost de 1997.

sábado, 16 de julio de 2011

Nota IX - 1956

Informacions vàries referides al transport públic a Badalona i rodalies durant l'any 1956. Dades extretes de "Revista de Badalona".


1 9 5 6

    

       La companyia del tramvia tenia el projecte de retallar el recorregut de la línia 70 dins de Badalona, pel perill que suposava la circulació­ dels grans vehicles pel centre de la ciutat. La terminal es traslladaria des del carrer del General Primo de Rivera (Francesc Layret) fins a la Riera Jornet (Pl. Alcalde Xifré). Des de principis d'any la companyia construïa un nou desviament a la Plaça d'en Pep Ventura, per facilitar les maniobres a la nova terminal. Aquestes obres motivaren alguna protesta dels veïns, per la lentitud amb que es van fer.

     Malgrat tot, continuava existint la situació més pro­blemàtica de la línia del tramvia, el pas per sobre la vo­rera al tram entre Can Cros i Sant Adrià. El director de la "Compa­ñía Transportes Suburbanos de Barcelona, S.A.", Sr. Ti­neo, en una reunió cele­brada al gener de 1956 a l´Ajuntament amb l´al­calde i el ti­nent d´alcalde de Serveis Públics va ma­nifestar el de­sig de la companyia de solucionar aquest greu pro­blema.

     El dia 15 de maig va sortir l´últim tramvia de la ter­mi­nal del carrer General Primo de Rivera (Francesc Layret). Els vehicles que van fer el darrer  viatge pel centre de Badalona foren el motor M-3 i el remolc R-3. L´endemà, la nova terminal es trobava al ca­rrer 27 de Enero (Francesc Macià), entre el carrer Maria Cristina i la Riera Jornet. 






     La companyia Urbas va preveure que quan es produís l´es­corça­ment de la línia 70 es posés en servei una nova línia d'au­to­busos entre el Barri de la Salut i la Riera Canya­dó. El dia 14 de maig va entrar en servei la nova línia d´au­tobusos AM, servida per la companyia Urbas, i que final­ment cobria el trajecte Sant Adrià-Riera Canyadó, amb una fre­qüència de pas de vehicles de 15 minuts. El primer cot­xe sor­tiria tots els dies a les 5.15 hores, i l´últim a les 22.45 hores. Les tari­fes eren les següents:

     Sant Adrià-Riera Canyadó      1.30 pessetes
     Barri Salut-Riera Canyadó     0.75 pessetes



     Al gener de 1956 la companyia Urbas va posar en servei autobusos "Chausson", d'un  sol pis, a la línia BS. Aquest fet provocaria moltes queixes per part dels usuaris, ja que de forma gradual s´anirien retirant de la línia BS els autobusos Aclo de dos pi­sos de la sèrie 400, que tenien més capacitat i on pràcticament tot­hom tenia seient assegurat. De moment, la com­panyia optà per fer circu­lar els "Chausson" intercalats entre­mig dels Aclo.

     D´altra banda, la Comissió Municipal Permanent, en sessió celebrada el mes de març va informar favorablement una petició de l´Administrador de Correus en relació al pro­jecte d'efec­tuar el transport de la correspondència al Barri de Canyet mitjan­çant la línia d'autobusos Badalona-Font de la Rosa, co­berta per l´empresa Boix & Cía.

     Al mes d'abril, a la "Revista de Badalona", es recollia el rumor d'una possible nova línia d'autobusos urbans, que enllaçaria l´estació de RENFE amb Santa Coloma. Fins i tot s'apuntava un possible itinerari: Estación - Antonio Romeu -Riera Jornet - Riera San Juan - Fondo - Santa Coloma. La tor­nada es faria per: Santa Coloma - Reloj - Onésimo Redondo - Cristo Rey - Tortosa - Industria - San Isidro - Estación.

     En un Ple de l´Ajuntament celebrat el mes de maig es de­clarava la conveniència de prestar, en règim de concessió ad­ministrativa, el servei de transport urbà de viat­gers. Es va acordar passar l´expedient a l'Oficina Tècnica Municipal, per a la redacció del projecte corresponent. En el Ple del dia 13 d'agost l'Ajuntament va aprovar el pressupost i el plec de con­dicions facultatives confeccionades pel Sr. Enginyer Muni­cipal per a l´establiment d'un servei de transport urbà mit­jançant autobusos.

     Tot i que l'escurçament de la línia 70 es va produir al mes de maig, sembla ser que el tram fora de servei encara s´u­tilitzava per alguna cosa. Així sembla quan al número 817 de la "Revista de Badalona", de 20 d'octubre, es publica un co­mentari criticant l´estacionament d'un vagó restaurant (sic) que tots els matins la companyia aparca en el desviament del carrer de la Creu. Sembla ser que el vehicle era utilitzar per a què els nous conductors fessin les seves pràctiques; a mig matí apartaven el vehicle al carrer de la Creu i esmorzaven. D'aquí això de vagó restaurant. El columnista acaba proposant les cotxeres com a lloc adient per què els estudiants de tram­viaires mengin els seus entrepans.

     I si la línia 70 va canviar de terminal, la línia 44 no trigaria a fer-ho, ja que la Comissió Municipal Permanent, en sessió del 10 de Novembre, expressa la seva satisfac­ció per haver  rebut un telegrama del Sr. Ministre d'Obres Pú­bliques comunicant l´aprovació de l´expedient relatiu al canvi de ter­minal a Badalona del tramvia que l´enllaça amb Montgat, per a evitar la seva circulació en sentit contrari a la direc­ció única assenyalada a la carretera de Madrid a França.





lunes, 11 de julio de 2011

Nota VIII - Les línies F1 i F2 de TUSGSAL

El dia 9 de maig de 2004 es van posar en servei dues línies, la F1 i la F2, que unien el Fòrum de les Cultures amb Santa Coloma i Badalona, respectivament.

El cotxe 273 a la parada de la Rambla de Prim, en el primer dia de servei de la línia F1. Barcelona, 9 de maig de 2004.
La línia F1 tenia el seu origen a la Plaça de la Vila de Santa Coloma, seguia per Llorenç Serra, Avinguda de Santa Coloma, Avinguda de la Generalitat, fins arribar a Sant Adrià de Besòs, on seguia pel Carrer Ricart, Pau, Avinguda de Catalunya, Cristòfol de Moura, Sant Raimon de Penyafort i Passeig del Taulat, fins a la Rambla Prim, on tenia el seu final. La tornada es feia per Rambla Prim, Llull, Manuel Fernández Márquez, Carretera de La Catalana, Moratín, Cristòfol de Moura, Avinguda de Catalunya, Santa Caterina, Joan XXIII, Avinguda de la Generalitat i Plaça de la Vila. El recorregut coincidia en molts trams amb el de les línies B18, B21, B23, B26, B30, N2 i N6.

El cotxe 280 al Passeig del Taulat, arribant al Fòrum. Barcelona, 9 de maig de 2004.
La primera sortida de Plaça de la Vila es feia a les 9.30 hores. La darrera sortida es feia a les 23.30 els feines i diumenges, i a les 0.30 els dissabtes. La primera sortida des de la Rambla Prim es feia a les 10.00 hores. La darrera sortida es feia a les 0.00 els feiners i diumenges i a la 1.00 els dissabtes. La freqüència de pas era de 30 minuts. Cobrien el servei dos autobusos. La línia va tenir una minsa utilització. Era habitual veure els autobusos amunt i avall només amb el conductor.

El cotxe 280 a la terminal de la plaça Pep Ventura de la línia F2, el primer dia de funcionament. Badalona, 9 de maig de 2004.
La línia F2 tenia el seu origen a la Plaça de Pep Ventura de Badalona, seguia per Saragossa, Baldomer Solà, Alfons XIII, fins arribar a Sant Adrià de Besòs, on seguia pel Carrer Ricart, Pau, Avinguda de Catalunya, Cristòfol de Moura, Sant Raimon de Penyafort i Passeig del Taulat, fins a la Rambla Prim, on tenia el seu final. La tornada es feia per Rambla Prim, Llull, Manuel Fernández Márquez, Carretera de La Catalana, Moratín, Cristòfol de Moura, Avinguda de Catalunya, Santa Caterina, Joan XXIII, Alfons XIII, Ponent, Avinguda del Marquès de Montroig i Plaça de Pep Ventura. El recorregut coincidia en molts trams amb el de les línies 3, B23, B25, B26, B29, B30, N6 i N11.

El cotxe 274, cobrint la línia F2, arriba al Fòrum. Barcelona, 9 de maig de 2004.
La primera sortida de la Plaça de Pep Ventura es feia a les 9.45 hores. La darrera sortida es feia a les 23.45 hores els feiners i diumenges, i a les 0.45 els dissabtes. La primera sortida de la Rambla Prim es feia les 10.15. La darrera sortida es feia a les 0.15 els feiners i diumenges i a la 1.15 els divendres i dissabtes. La freqüència de pas era de 30 minuts. Cobrien el servei dos autobusos. Igual que la F1, la línia F2 va tenir una utilització mínima, moltes vegades amb el conductor com l´únic ocupant de l'autobús.
El cotxe 316 en el Passeig del Taulat, arribant al Fòrum. Barcelona, agost de 2004.
El cotxe 316 en el passeig del Taulat, arribant al Fòrum. Barcelona, agost de 2004.

 Les línies F1 i F2 van deixar de donar servei el 26 de setembre de 2004, dia en què es clausurà el Fòrum de les Cultures.

domingo, 10 de julio de 2011

Nota VII - La sèrie 40 - 44 de TUSA

Els cinc autobusos d'aquesta sèrie eren del model Pegaso Monotral 6035-5. Van ser posats en servei l'any 1975. El cotxe 40 disposava de porta davantera i central, mentre que els altres quatre autobusos de la sèrie disposaven de porta davantera i posterior.

El cotxe 41 al carrer Enric Borràs, cobrint la línia 4. Badalona, novembre de 1983
Cotxe 42, estacionat al barri del Remei, a la vora de les cotxeres del carrer Guifré. Badalona, novembre de 1982. 
Originàriament els cinc vehicles es pintaren amb els colors crema i blau cel de TUSA. El 1981 el cotxe 41 va canviar el blau cel pel vermell. L'any 1984 es canvià la pintura dels cotxes 40 i 44, essent pintats de color crema amb franges blaves, esquema de pintura similar al que portaren d'origen els cotxes de la sèrie 65-79.

Cotxe 44 a la Via Augusta, cobrint la línia B27. Badalona, 24 d'agost de 1987.
Quan es va crear TUBSAL, els cotxes 41 i 44 van ser repintats amb els colors groc i blanc de la nova companyia i numerats com 7541 i 7543. Van estar en servei fins el 1992, quan van ser retirats. Els altres tres cotxes de la sèrie van ser retirats de servei el 1986. 

Cotxe 41 estacionat al solar de les futures cotxeres de Pomar. Badalona, 26 de juliol de 1986.
Cotxe 7543 (ex-41 TUSA) a la Via Augusta, cobrint la línia B27. Badalona, març de 1989.
Cotxe 7541 fa parada a la Via Augusta. Badalona, 12 de juliol de 1988.



 

miércoles, 6 de julio de 2011

Nota VI - Línia Tibidabo de TUBSAL

El 2 de gener de 1989, el Parc d'Atraccions del Tibidabo va tancar per a fer una important renovació de les seves instal·lacions. Va tornar a obrir el juny del mateix any. 

 
Creuament dels cotxes 8616 i 8602 davant de La Rotonda. Barcelona, juliol de 1989.
Coincidint amb la reobertura del parc, es posà en servei una nova línia d'autobusos els caps de setmana i festius, que comunicava el centre de Barcelona amb l'estació inferior del funicular del Tibidabo durant l'horari de funcionament del parc. TUBSAL s'encarregà d'explotar aquesta línia, propiciada per l'empresa del Parc d'Atraccions. 

 
Cotxe 8616 a punt d'entrar al carrer Balmes, camí de plaça de Catalunya. Barcelona, juliol de 1989.
La terminal del centre de Barcelona era a la plaça de Catalunya. Hi havia una parada a l'Avinguda el Tibidabo, just a l'inici del Tramvia Blau, i finalitzava a la plaça del Funicular, on enllaçava amb aquest. 


Cotxe 8602 fa parada a l'inici de l'avinguda del Doctor Andreu, a la parada inferior del Tramvia Blau. Barcelona, juliol de 1989.

El cotxe 8602 de TUBSAL es creua amb el tramvia nº 10. Barcelona, juliol de 1989.


El cotxe 8602 de TUBSAL pujant per l'avinguda del Doctor Andreu, camí de la plaça del Funicular. Barcelona, juliol de 1989.

El cotxe 8602 de TUBSAL, estacionat a la parada terminal de la plaça de Catalunya. darrera seu, dos Pegaso 6038 de TMB. Barcelona, juliol de 1989.

  La línia només funcionà durant l'estiu de 1989. 


El cotxe 8602 de TUBSAL, estacionat a la parada de plaça de Catalunya. Barcelona, juliol de 1989.

domingo, 3 de julio de 2011

Nota V - Línia CONTINENTE

Un mes i mig abans de l´inici dels Jocs Olímpics de Barcelona va ser prohibit, per raons de seguretat, el tràfic de vehicles i vianants per la Vila Olímpica de Premsa de Montigalà. Per aquesta raó, a partir del dia 1 de juny de 1992 va començar a circular la línea CONTINENTE. Aquesta línia tenia com a objectiu permetre l´accés dels vianants al Centre Comercial Montigalà. El servei era gratuït i va ser cobert per TUBSAL.

La línia tenia el seu origen a la Rambla de Sant Joan, a l´alçada de l´Avinguda de Puigfred, al barri de Nova Lloreda. La línia pujava per la Rambla de Sant Joan, Liszt. Mendelssohn, Avinguda de Mònaco i Avinguda d´Itàlia, fins a la porta del Centre Comercial. El recorregut de tornada feia el camí invers. La línia va deixar de funcionar a mitjans d´agost, un cop acabats els Jocs Olímpics. 

Cotxe 7866 cobrint la línia CONTINENTE a Nova Lloreda. 21 de juliol de 1992. Foto: Pere París. 

El servei va ser cobert per dos Pegaso 6035, els cotxes 7668 i 7866, que van ser pintats de blanc i amb publicitat del Centre Comercial Montigalà. Un cop finalitzat aquest servei, els dos autobusos van ser retirats a cotxeres. 

Cotxe 7866 cobrint la línia CONTINENTE a Nova Lloreda. 21 de juliol de 1992. Foto: Pere París.