Páginas

Entradas populares

lunes, 16 de mayo de 2011

Nota I - La primera línia de TUSA

A mesura que augmentava la població de Badalona es posava de mani­fest la inexistència de línies de transport públic per comunicar els barris més ex­trems. En una reunió de la Comissió Municipal Permanent celebrada el 4 de gener de 1956 es feia saber al sr. Delegat Sindical Comarcal que l´Ajuntament tenia en estudi l´establiment d'una línia de circumval·lació servida per autobu­sos.

     A la Revista de Badalona del 7 d´abril del mateix any es recollia el rumor de la propera posada en servei d´una línia de circumval·lació entre l´Estació de Renfe i el Fondo de Santa Coloma. Fins i tot s´apuntava un possible itinerari: Estació - A. Romeu - Riera Jornet - Riera Sant Joan - Fondo - Santa Co­loma. La tornada, des de Santa Coloma, es faria per Reloj - Onésimo Redondo - Crist Rei - Tortosa - Indústria - Sant Isi­dre - Estació.

     Durant el mes de maig de 1956 l´Ajuntament, en una sessió plenària, va declarar la conveniència de realitzar, en règim de concessió administrativa, el servei de transport urbà de viatgers, i va passar l´expedient a l'oficina tècnica munici­pal per a la redacció del projecte corresponent. El ple munici­pal del 13 d'agost va aprovar el pressupost i el plec de con­di­cions facultatives confeccionades per l´enginyer municipal per a l´establiment d'un servei de transport urbà per mitjà d'au­tobusos.

     Sembla ser que l´enginyer Cap d'Obres Públiques va fer algunes objeccions al plec de condicions aprovat per l´Ajunta­ment, tal com es reconeixia en una reunió de la Comissió Muni­cipal Permanent feta el mes de març de 1957. El ple municipal celebrat el 3 d'abril de 1957 va aprovar un nou plec de con­dicions facultatives, amb les modificacions introduïdes per ordre del Cap d'Obres Públiques de Barcelona. Finalment, el mes d'abril de 1957 es va fer pública la convocatòria de con­curs públic per a la concessió del servei urbà d'autobusos. El ple municipal fet el 3 de juliol de 1957 va donar aquesta con­cessió a l´empresa "Transportes Urbanos S.A." (TUSA).

     El diumenge dia 29 de desembre de 1957 es va fer la prova del trajecte de la primera línia. Van assistir-hi els regidors Estapé, Tejedor, Barriga i Domingo, així com la gerència de l´empresa "Transportes Urbanos S.A.". Les terminals es van situar a la plaça Roca i Pi, davant de l´Estació de Renfe, una; i l´altra al Passeig de Crist Rei, cantonada amb el Ca­rrer Calderón de la Barca. L'itinerari, modificat res­pecte als rumors que corrien uns mesos abans, era el se­güent:

     Anada: Estació - Sant Isidre - Dos de Maig - A. Romeu - Sant Ignasi de Loiola - Santa Bàrbara - Anselm Clavé - Bardo­mer Solà - Saragossa - Roger de Flor - Indústria - Tortosa - Alfons XIII - Crist Rei.

     Tornada: Crist Rei - Alfons XIII - Tortosa - Indústria - Roger de Flor - Saragossa - Baldomer Solà - Riera Sant Joan - Sant Ignasi de Loiola - Sant Isidre - Estació.

     El preu del bitllet estava previst que fos de 1.50 pesse­tes; també es preveia l´existència de bitllets reduïts per a 4 i 10 viatges, a 1.25 i 1 pessetes el viatge, respectivament.

     El ple municipal del dia 2 de gener de 1958 va aprovar el recorregut, els horaris i les tarifes d'aquesta primera línia de l´empresa TUSA.

     Tot i que es pensava iniciar el servei en pocs dies, la posada en servei de la línia no es va produir fins el 15 de maig de 1958.

     Al viatge inaugural van assistir els tinents d´alcalde senyors Serrano, Antoja, Estapé, Barriga i Tejedor; el regidor sr. Barroso; l'arxiprest de Badalona, Joan Miquel; el mossèn de Nostra Senyora de la Salut, Miguel Espinosa; el president del consell d'administració de TUSA, Francisco Suñer; l'advo­cat de TUSA, sr. Badenes; l´enginyer municipal, Francesc Tei­xidó; i altres directius de TUSA. També hi eren els represen­tants de la premsa local i els corresponsals dels diaris bar­celonins.

     Davant de l'església provisional de la Salut l'arxiprest va beneir els vehicles. El cotxe inaugural va fer el recorre­gut en 18 minuts, de les 5.55 a les 6.13 de la tarda. El xofer era el sr. Francesc Rosich Carrera, i la cobradora la senyore­ta Ramona Salvany.

     El servei dels autobusos s´iniciava a les 6 del matí i finalitzava a les 10 de la nit els dies feiners, amb una fre­qüència de pas dels vehicles de 20 minuts. Els dissabtes i vigílies el servei es prolongava fins les 10.30 de la nit; els diumenges i festius s´iniciava a les 8 del matí, acabant també a les 10.30 de la nit. El preu del bitllet quedà esta­blert, finalment, en una pesse­ta.

     El mes de juliol de 1958, dos mesos després de la posada en servei, es va produir una modificació en l´itinerari. Els cotxes van deixar de circular per Baldomer Solà; en el nou trajecte, des del carrer Roger de Flor, per Guifré, s´arribava a l´avinguda Ignasi de Loiola. Durant els primers mesos el servei funcionava bastant bé, tot i que les parades no eren senyalitzades.

(Text escrit a partir d'informacions de la Revista de Badalona)









No hay comentarios:

Publicar un comentario